Posttraumatisch stress syndroom PTSS

PTSS: wat is dat?

 

Je hebt een heftige gebeurtenis meegemaakt. Die kan meer impact hebben dan je op het eerste gezicht denkt. Ook later kunnen zich problemen voordoen die te maken kunnen hebben met datgene wat je hebt meegemaakt. Heftige gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een ongeval, veroorzaken veel vaker ernstige psychische schade bij slachtoffers dan gedacht. Een op de zes slachtoffers van een ernstig verkeersongeluk of ander ongeval ontwikkelt een post traumatische stressstoornis (PTSS). 

 

Wat zijn de oorzaken van PTSS?


Een slachtoffer van een verkeersongeval hoeft niet per se gewond te raken om PTSS te krijgen. Soms stappen mensen zonder kleerscheuren uit een totaal verkreukelde auto, maar krijgen ze later toch klachten op hun werk en/of in hun privésituatie. Dat kan leiden tot arbeidsconflicten, ruzies, nergens meer toe kunnen komen zonder dat iemand begrijpt waar dit vandaan komt.

 

Psychotherapie helpt de klachten te verminderen

 

Mensen roepen lang niet altijd snel professionele hulp in om hun ervaring te verwerken en een plek te geven. Met alle risico's van dien. Mensen met PTSS zijn met psychotherapie goed te helpen. In tachtig procent van de gevallen worden de klachten minder. Door veel over je trauma te praten slijten de bijbehorende emoties. Jouw ervaringen krijgen zo langzaam een gewone plaats in je leven. Je bepaalt zelf hoeveel je over je ervaringen kwijt wilt.

 

Wat kun je eraan doen?

 

Om een juiste diagnose te stellen, plannen wij een intake waarin wij kijken of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Binnen de Psychotherapiepraktijk werken GZ Psychologen, klinisch psychologen en een gespecialiseerde psychotherapeut. 

 

Behandeling vindt plaats in indivduele gesprekken of in groepstherapie. Ook je partner kan bij de behandeling worden betrokken. EMDR wordt regelmatig gebruikt als behandelmethode voor PTSS. Hierbij stel je je de gebeurtenis weer voor. Tegelijkertijd word je afgeleid door prikkels van buiten. De afleiding tijdens de herinnering maakt dat je de gebeurtenis beter kunt verwerken.

 

Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?

 

Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekeraar.

 

Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?
Wil je eerst kennismaken? Dat kan. In een intake- of klikgesprek kijken we samen wat voor jou de beste behandeling zou zijn en wie van onze therapeuten je daarbij het best kan helpen.  

 

Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl.

030-666 9000

 

Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.