Milde persoonlijkheidsstoonis

Je bent anders dan anderen


Als je in staat bent om jouw gedrag op een gewenste manier aan te passen aan de omstandigheden en levensgebeurtenissen dan heb je een normale persoonlijkheid. Je bent meestal tevreden over jezelf en je kunt redelijk tot goed functioneren in contact met anderen, op je werk, tijdens je studie en in je vrije tijd.

 

Natuurlijk is iedereen anders en hebben we allemaal onze eigenaardigheden, maar bij een aantal mensen zijn deze 'vreemde' persoonlijkheidstrekken zo sterk aanwezig dat ze zich niet of moeilijk kunnen aanpassen aan verschillende situaties. Dan spreken we van een persoonlijkheidsstoornis.

 

Kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis

 

Het gaat bijna altijd om extreme variaties van ‘gewone’ persoonlijkheidstrekken als:

  • Je bent jaloers
  • Je bent overgevoelig voor kritiek
  • Je hebt last van bindingsangst
  • Je bent impulsief
  • Je bent afhankelijk van anderen
  • Je bent extreem perfectionistisch
  • Je bent extreem verlegen 

 

Oorzaken van een persoonlijkheidsstoornis

 

Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan als gevolg van een ingewikkeld samenspel van oorzaken. Het gaat daarbij om problemen die meestal aan het begin van de volwassen leeftijd tot uiting komen. De gevolgen zijn langdurig en hardnekkig:

  • jouw persoonlijke en/of sociale relaties lopen vast,
  • er ontstaan andere psychische problemen zoals angst, depressie, emotionele instabiliteit en impulsiviteit.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis weten vaak wel dat er iets niet klopt, maar zoeken meestal pas hulp als ze echt vast lopen in hun leven.

 

Wat kun je eraan doen?


Om een juiste diagnose te stellen, plannen wij een intake waarin wij kijken of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Binnen de Psychotherapiepraktijk werken GZ Psychologen en een psychotherapeut met diverse specialisaties.

 

De behandeling van een persoonlijkheidsstoornis kan plaatsvinden in een individuele - of groepssetting. Een vorm van behandeling is de schemagerichte therapie. In de behandeling helpt een van onze therapeuten om bekende patronen te doorbreken. Hierdoor is de kans groot dat er in het dagelijkse leven minder problemen in de relaties met anderen ontstaan.

 

De meeste mensen met een persoonlijkheidsstoornis zullen door behandeling geen 'andere personen' worden, wel zullen zij juist meer zichzelf worden, en beter omgaan met de problemen in hun leven.

Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?

 

Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekeraar.

 

Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?
Wil je eerst kennismaken? Dat kan. In een intake- of klikgesprek kijken we samen wat voor jou de beste behandeling zou zijn en wie van onze therapeuten je daarbij het best kan helpen.  

 

Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl.

030-666 9000

 

Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.